Inbouw en onderhoud

Moderne autogasinstallaties zijn net als automotoren complexe systemen, die aangestuurd worden door elektronica. De autogasinstallatie moet bovendien naadloos samenwerken met de motor management systemen in de moderne auto. Een autogasinstallatie moet daarom door een professioneel en erkend inbouwbedrijf ingebouwd en onderhouden worden. Bij Erik Huzen bent u dan aan het juiste adres. Wij zijn een professioneel inbouwbedrijf waarbij u de zekerheid heeft, dat de autogasinstallatie veilig is en de kans op storingen minimaal.

Er zijn verschillende systemen en inbouwmogelijkheden voor uw auto. Er zijn namelijk verschillende soorten autogasinstallaties en ook het aantal inbouwmogelijkheden is de laatste jaren flink toegenomen. Als alternatief voor de ruimteverslindende gastank in de kofferruimte zijn er bijvoorbeeld ringtanks ontwikkeld, die in de ruimte van het reservewiel worden geplaatst. De taak van het reservewiel wordt dan overgenomen door een smal 'thuiskomertje' of een lekdichtende spuitbus. Er zijn inmiddels ook al kunststof ringtanks op de markt, die een flinke gewichtsbesparing opleveren. Andere mogelijkheden zijn installatie van de gastank onder de auto of een gecombineerde autogas- en benzinetank. Bovendien zijn er tegenwoordig fraaie oplossingen om de tankdop onzichtbaar weg te werken; bijvoorbeeld achter het nummerbord.

Autogas (lpg)
Autogas of LPG (Liquified Petroleum Gas) komt als bijproduct vrij tijdens het olieraffinageproces en bij de winning van aardgas. Het is een mengsel van propaan en butaan. LPG wordt al meer dan 50 jaar in Nederland als autobrandstof verkocht (autogas) en is daarnaast bruikbaar voor bijvoorbeeld verwarmingstoepassingen. Momenteel zijn er ongeveer 2.000 tankstations in Nederland waar autogas wordt verkocht.

De wegenbelasting voor auto’s met een autogassysteem is iets hoger dan van een benzineauto. Voor moderne systemen (G3-systemen), zoals bij Erik Huzen, scheelt dit ongeveer 10 tot 20 euro per maand. Ten opzichte van diesel is de wegenbelasting op autogas gemiddeld 20 tot 30 euro per maand lager.

Naast de wegenbelasting is het verbruik van autogas anders dan van benzine en diesel. Een liter autogas bevat minder energie dan een liter benzine of diesel. Houdt u rekening met een meerverbruik van 15 tot 25 procent ten opzichte van het benzineverbruik van de auto. De lage brandstofkosten zorgen er echter voor dat u vanaf ongeveer 12.000 kilometer per jaar voordeliger uit bent. De voordeelcalculator op deze website hanteert in de berekening een meerverbruik van 25%.

Autogassysteem (G3)
Een modern G3-autogassysteem zorgt ervoor dat een benzineauto aanmerkelijk voordeliger en schoner rijdt. De overheid hanteert een speciaal wegenbelastingtarief voor G3-systemen, vanwege de relatief gunstige milieueffecten. Dit scheelt jaarlijks 317 euro ten opzichte van andere autogassystemen.