Autogas voor wie?

Autogas is een prima brandstof voor automobilisten, die relatief veel rijden. Door de lage literprijs van autogas lopen de besparingen namelijk snel op. Autogas is voor 'veelrijders' een prima alternatief voor diesel. Het verbruik van een dieselauto ligt weliswaar lager, maar dat verschil wordt meer dan goedgemaakt door de aanzienlijk lagere prijs van autogas. Daarnaast is de aanschafprijs van een auto met een gasinstallatie een stuk lager dan die van een vergelijkbare dieseluitvoering. Onder 'vergelijkbaar' verstaan we auto's, die vergelijkbare prestaties leveren. Omdat diesels vergeleken met auto's op autogas nog steeds minder vermogen per liter cilinderinhoud leveren, moet u voor dezelfde prestaties als een motor op autogas een (duurdere) dieselmotor met een grotere cilinderinhoud nemen. Daarnaast zijn de BPM op dieselauto's en de accijns op diesel de laatste jaren flink verhoogd.

Auto's moeten tegenwoordig aan steeds strengere milieu-eisen voldoen. Voor auto's op autogas zijn die milieu-eisen geen enkel probleem, maar voor diesels zijn extra voorzieningen als roetfilters nodig, om aan de toekomstige milieu-eisen te kunnen voldoen. Die nieuwe technologieen zullen de prijs van diesels de komende jaren verder opdrijven.

Dat is voor zakelijke rijders met een auto van de zaak erg nadelig, want de extra kosten van een dieselauto tellen volledig mee voor de fiscale bijtelling voor de inkomstenbelasting (22% van de catalogusprijs). Dat geldt niet voor een autogasinstallatie, die in een auto wordt ingebouwd. Voor hetzelfde bedrag kan men dus een luxere uitvoering van hetzelfde nemen of een grotere auto.

Automobilisten, die op gas willen rijden hebben een ruime keuze, want veel benzine-auto's kunnen op gas rijden. Ook coupés, cabrio's en auto's met een automatische versnelling, die doorgaans niet in dieseluitvoering leverbaar zijn. Sommige merken leveren modellen af fabriek met een autogasinstallatie, terwijl voor veel modellen installaties voor inbouw ontwikkeld zijn. Omdat een autogasinstallatie specifiek voor een bepaald model ontwikkeld moet worden, zijn er over het algemeen alleen autogasinstallaties leverbaar voor de populairdere modellen. Bij het stappenplan krijgt u een overzicht van de automerken die autogas ondersteunen.